Kronologija

  Zavrnitev vloge za okoljevarstveno soglasje, april 2013

 1. Rdeča luč za Bežigrad
 2. Pečečnikov projekt tone: še ena negativna odločba
 3. Bežigrajski stadion ostal brez okoljevarstvenega soglasja
 4. Po ponovnem odločanju Arso tokrat zavrnil izdajo soglasja
 5. Bežigrajskemu športnemu parku rdeča luč: Arso zavrnil izdajo okoljevarstvenega dovoljenja
 6. ZRC SAZU nasprotuje obstoječemu projektu prezidave stadiona, November 2012

 7. Umetnostnozgodovinski inštitut ZRC SAZU za ohranitev Plečnikovega stadiona
 8. Ugoditev pritožbam, zavrnitev OVS s strani Ministrstva za okolje in vrnitev v odločanje na ARSO

 9. Pečečnik bo znova čakal na okoljsko soglasje
 10. Kmetijsko ministrstvo odpravilo okoljevarstveno soglasje za obnovo Plečnikovega stadiona
 11. Okoljevarstveno soglasje za stadion odpravljeno
 12. Gospod Pečečnik naj sanira Stožice
 13. Iztekanje pogodbe BŠP, september 2012

 14. Mobilizacija fondovcev ni imela vpliva na svetnike
 15. Bežigrajski športni park je okoljsko nesprejemljiv
 16. Obnova stadiona znova pod vprašajem
 17. Pogodba se izteka: začetek obnove bežigrajskega stadiona ostaja negotov
 

15./16. september 2012
Joc Pečečnik po poročanju medijev stanovalcem Fondovih hiš grozi z odškodninskimi tožbami in kazenskimi ovadbami v upanju, “da bo njihova enotnost popustila, ko jim bo na njihova lastna stanovanja obesil plombe o prepovedi razpolaganja z nepremičninami.”
Vir: Dnevnik 15. 9., Ekipa 15. 9., Nedeljske novice 16. 9.

11. september 2012
Po poročanju Žurnala24 naj bi bil Joc Pečečnik nezadovoljen, ker je MOL Plečnikov stadion, ki je sicer umeščen tik poleg čistih stanovanjskih površin, umestila v drugo in ne v tretjo kategorijo hrupa, kot je želel.

Vir:
Pečečnik trdi, da mu nagaja tudi MOL

3./4./5. september 2012

Koordinacijski odbor mestnim svetnikom pred podaljšanjem pogodbe za BŠP predlaga, da od župana zahtevajo dokazila, da je investitor sposoben zagotoviti financiranje projekta, in da se stadion do pridobitve dovoljenj vrne v uporabno stanje. Dnevnik poroča, da BŠP švicarsko družbo, ki je posredovala pri izdelavi prvega načrta za stadion, toži za 12,2 milijona evrov, po navedbah Dela pa so z ministrstva sporočili, da še vedno niso odločili o pritožbi na maja izdano okoljevarstveno soglasje.
Vir:
Pismo mestnim svetnikom, Delo 4. 9., Dnevnik 4. 9., Finance 5. 9.

30. avgust 2012
Sodišče začne razpošiljati obvestila o postopku za določitev pripadajočega zemljišča k Fondovim hišam, Koordinacijski odbor pa etažnim lastnikom izda dodatno pojasnilo v zvezi s postopkom.
Vir: Obvestilo sodišča, Obvestilo Koordinacijskega odbora, Skica predloga pripadajočih zemljišč

29. avgust 2012
Župan Zoran Janković mestnemu svetu predlaga novo podaljšanje veljavnosti družbene pogodbe za Bežigrajski športni park športni marketing.
Vir: Predlog sklepa o spremembi družbene pogodbe

23. avgust 2012
Arso ugodi zahtevku članov Koordinacijskega odbora in vrne dodatne upravne takse, katerih plačilo je neupravičeno zahteval po vložitvi pritožbe.
Vir: Plačilni nalog, Zahtevek za vračilo upravne takse, Sklep o vračilu upravne takse

20. julij 2012
Po poročanju Dela Arso še ni poslal pritožb stranskih udeležencev na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki o njih odloča na drugi stopnji. To pomeni, da bo mestni svet moral znova odločati o podaljšanju pogodbe o ustanovitvi družbe BŠP.

Vir:
Bežigrajski stadion: Pritožili so se vsi

2. julij 2012
Po prvem sporočilu za javnost Arso izda tudi uradno obvestilo o izdaji okoljevarstvenega soglasja z dne 30. 5. 2012, ki pa še ni pravnomočno.
Vir: Sporočilo za javnost, Obvestilo o izdanem okoljevarstvenem soglasju

julij 2012
Dr. Damjan Prelovšek v Umetnosti kroniki, ki jo izdaja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, objavi pregledni članek o propadanju Plečnikovega stadiona.
Vir: Plečnikov stadion in vprašanje pravne države

junij 2012
V letnem poročilu Mestne knjižnice Ljubljana za leto 2011 je majska razstava Fondovi bloki navedena kot tista, ki je imela med vsemi domoznanskimi prireditvami največ uspeha in rekordno število obiskovalcev.
Vir: Letno poročilo 2011

junij 2012
Profesor Janez Koželj na okrogli mizi Društva arhitektov Ljubljana predstavi tudi preobrazbo Ljubljane v letih 2012 – 2016. Plečnikov stadion naj bi bil prenovljen že leta 2015.
Vir: Mestna preobrazba se nadaljuje

29. junij 2012
Kamra objavi digitalizirano zbirko kulturne dediščine o Plečnikovem stadionu: slike iz časa gradnje, sliko vile Stadion, ki je bila glavna nagrada stadionske loterije, in nekaj časopisnih člankov iz tistega časa.
Vir: Plečnikov Centralni stadion v Ljubljani

26. junij 2012
Po pisanju Reporterja naj bi Čehi zaradi slabih izkušenj s Slovenijo hoteli že sami kandidirati s Plečnikovo dediščino za Unescov seznam, a naj bi bila naša država po zadnjih izjavah pristojnih vendarle zainteresirana za predlog Češke za skupno kandidaturo.
Vir: Plečnik na Unescov seznam

23. junij 2012
Bloger Matija Gabrovšek se v Časniku čudi, da je šlo dejstvo, da je ljubljanski župan ponaredil sklep mestnega sveta, brez posebnega razburjanja mimo medijev in javnosti.
Vir: Elastične vrednote

22. junij 2012
Arhitekt Aleš Vrhovec v Mladini piše tudi o ideji, da bi v odgovor na gospodarsko krizo za urbano populacijo uvedli ustavno pravico do vrta.
Vir: Kavelj 22 - odlomek

20. junij 2012
Ob slavnostni otvoritvi Plečnikovih vrtov v Pragi minister Žiga Turk pripomni, da je velika žalost, da „na Plečnikovem stadionu v Ljubljani raste drugačno rastlinstvo“.
Vir: STA, RTV SLO, Izjava dr. Žige Turka

18./19. junij 2012
Koordinacijski odbor o očitnih kršitvah zakona o splošnem upravnem postopku pri izdaji okoljevarstvenega soglasja obvesti upravno inšpekcijo.
Vir: STA/Večer, Planet Siol, RTV SLO, Dnevnik, Žurnal24

15. junij 2012
Nogomania poroča, da je lastnik Interblocka Joc Pečečnik nogometni klub prepustil staršem nogometašev in da svojo vrnitev pogojuje z izgradnjo Bežigrajskega športnega parka.
Vir: Klub je prepustil staršem

11./12. junij 2012
Na prijavo protikorupcijski komisiji zaradi Plečnikovega stadiona se odzoveta tudi Joc Pečečnik in MOL. Prvi najprej zatrdi, da ni financiral županove volilne kampanje, a ko izve, da je prijavi priloženo poročilo za računsko sodišče, izjavo spremeni.
Vir: STA, Finance, RTV SLO, 24ur.com, Planet Siol, Radio Slovenija, Slovenske novice, Večer, Dnevnik, Žurnal24, Delo

5. junij 2012
Generalni direktor Agencije RS za okolje na vprašanje o sestankih z investitorjem odgovori, da je kot najbolj odgovorna oseba agencije dolžan spremljati izvajanje vseh delovnih procesov, zato se je udeleževal razgovorov z investitorjem in ga informiral o konkretnem poteku postopka.
Vir: Dopis ARSO

4./5. junij 2012
Koordinacijski odbor po prejemu okoljevarstvenega soglasja izda sporočilo za javnost, o čemer poroča več medijev.
Vir: Sporočilo za javnost, Sportal, STA, RTV SLO, TV Dnevnik, 24UR, Slovenske novice, Radio Slovenija, Reporter, Dnevnik, Žurnal24, Delo, Trajekt, Blog Tomaža Majerja

31. maj 2012
Dr. Damjan Prelovšek v intervjuju za Delo izjavi, da gre investitorju Jocu Pečečniku predvsem za hotel ter da sta mu Vinko Gorenak in Radovan Žerjav obljubila, da bosta zanj uredila tudi promet.
Vir:
Kaj od Plečnikove arhitekture bomo zapustili zanamcem

31. maj 2012
Aleš Remih ugotavlja, da je bila odločitev investitorja o čim prejšnjem zaprtju stadiona in onemogočanju njegove uporabe nogometnim selekcijam očitno napačna.

Vir:
Stadion za Bežigradom še vedno sramota sredi Ljubljane

30. maj 2012
Arso izda okoljevarstveno soglasje za projekt Bežigrajski športni park. Soglasje obsega 82 strani, postopek pa je vodilo pet uradnikov.
Vir: Okoljevarstveno soglasje št. 35402-50/2010-110  (velikost: 44 MB)

30. maj 2012
Investitor Joc Pečečnik za Finance pove, da je ravno izvedel za okoljevarstveno soglasje in da je to zanj zelo dobra novica.

Vir:
Pečečniku se končno nasmiha gradbeno dovoljenje za stadion

29. maj 2012
Slovenske novice povzamejo poročanje Sveta na Kanalu A, da bo Joc Pečečnik vendarle prišel do gradbenega dovoljenja za obnovo bežigrajskega stadiona.

Vir:
Pečečnik bo po petih letih dočakal dovoljenje

28. maj 2012

Koordinacijski odbor generalnega direktorja Agencije RS za okolje zaprosi za pojasnilo o srečanjih z investitorjem projekta Bežigrajski športni park in njegovimi predstavniki.

Vir:
Dopis generalnemu direktorju

28. maj 2012

Vodja projekta Bežigrajski športni park Maja Štefula za Dnevnik prizna, da še naprej ključno ostaja vprašanje pravnega statusa zemljišča, ki ga je v projekt vložila občina.

Vir:
Plečnikov stadion postaja podrtija

26. maj 2012

Četrtna skupnost Bežigrad prvič praznuje dan četrtne skupnosti, v okviru katerega se predstavijo tudi Fondove hiše s svojimi vrtovi.

Vir:
Program, Fotografija 1, Fotografija 2, Fotografija 3, Fotografija 4

25. maj 2012
Evropski dan sosedov stanovalci Fondovih hiš proslavijo z že tradicionalnim piknikom.

Vir:
Vabilo, Fotografija 1, Fotografija 2

22. maj 2012
Urad varuha človekovih pravic na novinarski konferenci ob 20. rednem mesečnem srečanju predstavi tudi primer Fondovih hiš, ko ministrstva niso hotela odgovarjati na dopise Koordinacijskega odbora.
Vir: Neodgovarjanje ministrstev v primeru zatrjevanih nepravilnosti

19. maj 2012
Fondovski podmladek pred vsakoletnim piknikom prebarva paviljon.
Vir: Fotografija 1, Fotografija 2

14./16. maj 2012
Joc Pečečnik v Tedniku zaigra vlogo žrtve, češ da je kot nesposoben direktor kriv za slabo stanje Plečnikovega stadiona, zato ker živi v državi, ki ima čudne predpise.
Vir:
Stadion za Bežigradom vse bolj zapuščen, Pečečnik se je pri obnovi stadiona za Bežigradom skorajda vdal

6. maj 2012
Joc Pečečnik za nedeljske Novice izjavi, da od projekta prenove stadiona ne odstopa. Mimogrede si tudi izmisli, da stanovalci Fondovih hiš od njega zahtevajo, da jim v bloke vgradi dvigala, da dobijo nova okna, streho, fasado in obnovljeno okolico.
Vir: Plečnika prerašča plevel

maj 2012
V prvi številki glasila Četrtne skupnosti Naš Bežigrad je objavljen tudi članek o Plečnikovem stadionu z naslovom “Naš stadion – naš ponos!”.
Vir: Naš Bežigrad

11. april 2012
Zoran Janković ob prevzemu županske funkcije za Televizijo Slovenija pove, da upa, da bo Plečnikov stadion dobil gradbeno dovoljenje, saj se sicer boji, da bo imel zasebni partner od 10 do 15 milijonov evrov izgube.
Vir: Slovenska kronika

4. april 2012
Na prošnjo stranskega udeleženca Arso 21-dnevni rok za podajo pripomb na dokumentacijo upravnega postopka podaljša do 6. maja 2012.
Vir:
Sklep Agencije Republike Slovenije za okolje

19. marec 2012
Pooblaščenec družbe BŠP predlaga, naj Arso ne upošteva navedb stranskih udeležencev glede posega v podtalnico in varstva kulturne dediščine, in poudari, da je lastništvo parcele št. 312 nepomembna okoliščina.
Vir: Dopis odvetniške pisarne

10. marec 2012
Delo predlaga, naj propadajoči zanemarjeni Plečnikov stadion pridejo očistit vsi člani Olimpijskega komiteja Slovenije, celotna mestna uprava in vsi zaposleni pri Jocu Pečečniku.
Vir: Plečnikov stadion bi lahko vsaj očistili

8. marec 2012
Joc Pečečnik v Pogledih Slovenije izjavi, da mu je doslej pri prenovi stadiona največjo škodo – 5 milijonov evrov – povzročil minister Vasko Simoniti, glede trenutnega stanja pa ne ve, kje bi lahko bil kakšen problem.
Vir: Odlomek 1, Odlomek 2, Odlomek 3, Odlomek 4, Dopis uredniku Pogledov Slovenije

7. marec 2012
Koordinacijski odbor se odzove na polemiko med dr. Damjanom Prelovškom in glavno inšpektorico za kulturo in medije, ki je spregledala, da bi inšpektorat lahko propadanje Plečnikovega stadiona preprečil še pred njegovo razglasitvijo za kulturni spomenik.
Vir: Dopis Koordinacijskega odbora, Delo 6. 3., Delo 5. 3., Delo 3. 3.

6. marec 2012
Na mednarodnem investicijsko-nepremičninskem sejmu v francoskem Cannesu podžupan Janez Koželj predstavi zadnjo različico prenove Plečnikovega stadiona, kjer naj bi bili poleg hotela, klinike in nakupovalnega središča tudi fitnes, kegljišče, plezalni center, strelišče, mesto otrok, televizijski studio in pralnica avtomobilov, glorieto pa bi spremenili v restavracijo. Celoten projekt naj bi stal 225 milijonov evrov, končan pa naj bi bil leta 2016.
Vir: Prospekt za sejem MIPIM

26. februar 2012
Koordinacijski odbor stanovalce obvesti o trenutnem stanju različnih postopkov in o načrtovanih dogodkih.
Vir: Letak za Fondove hiše

14. februar 2012
Arso na novo prošnjo družbe Bežigrajski športni park rok za podajo izjave o vseh dejstvih in okoliščinah že drugič podaljša za 30 dni.
Vir: Sklep Agencije Republike Slovenije za okolje

13. februar 2012
Joc Pečečnik, ki se sicer umika iz nogometa, za Sportal pove, da izgradnja BŠP lahko predstavlja enega od mozaikov uspeha nove vlade in da bo njegov Park največji javni prostor za druženje otrok in družin v Ljubljani.
Vir: Pečečnik čaka na Park, Interblock združen z Bravom.

13. februar 2012
Po poročanju Žurnala24 družba Bežigrajski športni park okoljevarstveno soglasje za Plečnikov stadion pričakuje marca.
Vir: Na soglasje še čakajo

9. februar 2012
Združenje občin Slovenije na podlagi številnih prošenj s strani občin pripravlja posvet s področja določanja pripadajočega zemljišča stavbam, ki bo 1. 3. 2012 ob 10.00 uri v dvorani Državnega sveta.
Vir: Združenje občin Slovenije

4. februar 2012
Koordinacijski odbor v Sobotni prilogi pojasni, da je iz pravice uporabe pripadajočih zemljišč, če jo etažni lastniki lahko dokažejo z dokumenti iz časa gradnje večstanovanjskih stavb, mogoče uveljaviti tudi lastninsko pravico.
Vir: PP poštni predal 29

24. januar 2012
Stadion, ki je bil pred prihodom Joca Pečečnika še v uporabnem stanju, je danes zunaj ruševina, znotraj pa poraščena divjina.
Vir: Propadajoči bežigrajski stadion, Prostorska slika stadiona iz leta 2007

23. januar 2012
Na današnji dan se je pred 140 leti rodil arhitekturni mojster in učitelj Jože Plečnik, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja dobil naročilo, naj ob Dunajski cesti v Ljubljani zgradi stadion.
Vir: Plečnik – od obrtnika do vrhunskega arhitekta

18. januar 2012
V Demokraciji znani plečnikoslovec zapiše, da bodo pomembna Plečnikova dela, med katerimi je tudi stadion, zaradi investitorskega pohlepa prej ali slej za vedno uničena.

Vir:
Ob obletnici Plečnikov čaj

13. januar 2012
Arso na izrecno prošnjo družbe Bežigrajski športni park rok za podajo izjave o vseh dejstvih in okoliščinah podaljša za 30 dni.
Vir: Sklep Agencije Republike Slovenije za okolje

4. januar 2012
V Delu je objavljen članek o tem, kako si občine in investitorji lastijo pripadajoča zemljišča večstanovanjskih stavb in se upirajo postopkom določanja teh zemljišč.
Vir: Investitorji in občine zemljišč ne dajo
Arhiv